ЕУ не успеа да постигне договор за ограничување на цените на гасот

23

Министрите за енергетика на Европската унија, кои во вторникот се состанаа во Брисел, не успеаја да постигнат конечен договор за ограничување на цените на природниот гас на целата територија на Унијата, а нов вонреден состанок беше свикан за понеделник на 19 декември.
Одговарајќи на повторените барања од некои земји, Европската комисија предложи ограничување на цените во ноември како нов одговор на ЕУ на скокот на цените на бензинот предизвикан од војната во Украина.

Со длабоко поделени членови околу деталите за предложената граница, состанокот во вторник не донесе конечна одлука, оставајќи ги министрите за енергија на ЕУ повторно да се обидат за договор на 19 декември.

„Постигнавме напредок, но сè уште не сме готови. Денеска не може да се одговори на сите прашања“, изјави германскиот министер за економија Роберт Хабек по средбата, која траеше со часови.

Членките, вклучувајќи ги Германија, Австрија и Холандија, стравуваат дека ограничувањето на цените на гасот може да ги пренасочи многу потребните набавки надвор од Европа и да го наруши функционирањето на енергетските пазари.

Други земји, вклучувајќи ги Грција, Белгија, Италија и Полска, побараа ограничување за кое велат дека ќе ги заштити нивните економии и жители од високите цени на енергијата.