ЕУ воведува дигитално евро – Објавени најновите детали

24

Европската централна банка (ЕЦБ) го објави својот прв извештај за напредокот на подготвителната фаза на дигиталното евро, која започна на 1 ноември 2023 година, со цел да се постават основите за потенцијалното издавање на дигиталното евро.

Дизајнот на дигиталното евро вклучува офлајн функционалност која на корисниците би им понудила ниво на приватност слично на готовина, за плаќања во физички продавници и помеѓу поединци. Кога плаќате офлајн, деталите за личните трансакции би им биле познати само на плаќачите и примателите и нема да бидат споделени со давателите на платежни услуги, Евросистемот или било кои поддржувачки даватели на услуги, пишува Форбс, пренесува Index.hr.

Во последниве месеци, ЕЦБ се согласи за техничките опции потребни за да се гарантира дека онлајн трансакциите со дигитални евра ќе обезбедат уште повисоко ниво на приватност од сегашните решенија за дигитално плаќање, истовремено обезбедувајќи силна заштита на крајните корисници од измама.

Евросистемот ќе користи најсовремени мерки, вклучително и псевдонимизација, хеширање и шифрирање на податоците, за да се осигура дека не може директно да ги поврзе дигиталните трансакции со евра со одредени корисници.

Според сегашната практика, давателите на платежни услуги ќе имаат пристап само до личните податоци потребни за да се обезбеди усогласеност со законите на ЕУ, како што се прописите за спречување на перење пари. За користење на податоците за комерцијални цели, давателите на платежни услуги треба да имаат изречна согласност од корисникот. Како издавач и давател на платежна инфраструктура за дигиталното евро, ЕЦБ ќе биде предмет на надзор на независни органи за заштита на податоците кои ќе ја следат нејзината усогласеност со Европската регулатива за заштита на податоците (EUDPR) и Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR).

Офлајн дигитално евро
Евросистемот развива офлајн функционалност што ќе им овозможи на корисниците на дигиталното евро да плаќаат без интернет конекција откако претходно ќе ја финансираат нивната дигитална евро сметка преку интернет или банкомат. Плаќањата би се одвивале директно помеѓу офлајн уреди – на пр. мобилни телефони или платежни картички – кои припаѓаат на корисниците вклучени во трансакцијата, без потреба да се потпираат на трети лица.

ЕЦБ ги истражува техничките алатки кои се веќе достапни на пазарот кои би овозможиле порамнување на офлајн трансакциите со дигиталното евро директно на уредите на крајните корисници. Исто така, процени и други важни аспекти на офлајн дигиталните плаќања во евра, со цел да ги направи беспрекорни, безбедни и прифатливи за корисниците.

За офлајн плаќања, корисниците би можеле да ги користат своите мобилни уреди, додека Евросистемот исто така ја истражува потенцијалната употреба на паметни картички на батерии или паметни картички без напојување кои користат уред за поврзување.

Ефективната имплементација на офлајн дигиталното евро на мобилни уреди на крајот ќе зависи од барањата поставени за производителите на опрема и давателите на електронски комуникациски услуги во Регулативата за дигитално евро.

Предвидено е корисниците да можат да го поврзат својот дигитален европаричник со сметка во комерцијална банка, што ќе им овозможи да плаќаат преку дигиталниот европаричник без претходно да ги надополнуваат своите дигитални паричници.