Европа нема да се ослободи од рускиот гас до 2027 година, вели Шулгинов

14

Постои голема веројатност дека Европа нема да може да се ослободи од рускиот гас дури и до 2027 година, а Русија ќе продолжи да ги снабдува енергетските ресурси на пријателските земји и да ги пренасочува во случај земјите од Г7 да постават ограничување на цената на руската нафта и гас, објави за ТАСС министерот за енергетика Николај Шулгинов.

Европската унија постави планови за намалување на увозот за две третини до крајот на годината и целосно прекинување на рускиот гас до 2027 година.

За таа цел, тие треба да бидат сигурни дека можат да го направат тоа до 2027 година. Ситуацијата со цените докажува дека не е толку едноставно. Европа тешко може да се потпре на некого, освен на САД, кои го зголемуваат производството на течен природен гас (ЛНГ), рече Шулгинов.
Тој исто така изрази мислење дека претстојната зима ќе покаже колку е реално верувањето на Европа дека може без руски гас.

Според него, тоа всушност ќе доведе до стагнација на индустријата, вклучувајќи ја и хемиската индустрија, и производството на електрична енергија на гас, а тоа „ќе биде сосема нова ситуација за Европејците“, која би била „премногу неодржлива“.

Шулгинов најави дека Русија ќе продолжи со снабдувањето со енергетски ресурси за пријателските земји и ќе ги пренасочи испораките во случај земјите од Г7 да постават лимит за руската нафта и гас. Било какви активности, вклучително и ограничување на цените на нафтата и гасот, создаваат услови за дефицит и го зголемуваат опсегот и брзината на движењето на цените. Како доверлив партнер, Русија ќе обезбеди енергетски ресурси за партнерите во пријателските земји и, се разбира, ќе го засити домашниот пазар, истакна рускиот министер за ТАСС во интервјуто на маргините на Источниот економски форум, што се одржува по седми пат од 5 до 8 септември во Владивосток.

Шулгинов најави и дека „Газпром ја разгледува можноста за забрзување на пренасочувањето на испораките на гас од запад кон исток и дека проектните материјали за изградба на гасовод до Кина преку Монголија се речиси завршени.

Тој изјави и дека протокот на природен гас низ гасоводот Северен Тек ќе биде обновен кога ќе завршат договорените работи за ремонт на турбините.

На 2 септември Газпром информираше за истекување нафта од последната преостаната гасна компресорска единица која работи на гасоводот Северен тек.

Компанијата мораше целосно да го прекине снабдувањето со гас преку гасоводот за да го реши проблемот со истекувањето, пренесува ТАСС.

Русија претходно најави дека ќе ги прекине испораките на нафта и нафтени деривати на земјите и компаниите кои воведуваат плафон на цените, наведува руската агенција.