Европската централна банка објави рекордно зголемување на каматните стапки

26

Европската централна банка ги зголеми каматните стапки низ еврозоната за рекорден износ, додека креаторите на политиката се обидуваат да ја зауздаат инфлацијата.

Управниот совет на ЕЦБ гласаше за зголемување на сите три клучни каматни стапки за 75 базични поени, или 0,75 отсто процентни поени – што е поголемо зголемување од кога било досега.

Ова ја турка „главната стапка на рефинансирање“ на ЕЦБ на 1,25%, од 0,5%, додека „маргиналната стапка на заеми“ што ја плаќаат банките што позајмуваат од ЕЦБ се искачи на 1,25%.