Европската туристичка индустрија на пат кон закрепнување по пандемијата

16

Туристите, со доаѓањето на летната сезона, наскоро ќе се слеваат во популарните европски одморалишта, а како што покажуваат неодамна објавените податоци, туристичката индустрија се стабилизира по големиот пад што го забележа за време на пандемијата на корона вирусот. Масовниот туризам, сепак, врши притисок врз локалните заедници. По пандемијата, закрепнувањето на туристичката индустрија продолжи во текот на 2023 и 2024 година, а додека оваа индустрија во некои земји се приближи до нивото пред пандемијата на коронавирусот, во други дури и го надмина тоа ниво.
Во сместувањето за туристи ширум ЕУ во првиот квартал од 2024 година се регистрирани 452,6 милиони ноќевања, што е зголемување за седум отсто во однос на истиот квартал од 2023 година, покажуваат податоците на Евростат објавени минатата недела.

Странските посетители учествуваат со приближно 45 отсто од сите ноќевања во првите три месеци од оваа година, иако постојат големи разлики меѓу земјите од ЕУ во овој поглед.

Најмногу странски посетители кои ноќевале на почетокот на годината има Малта (91 отсто), потоа Кипар со 87 отсто, Луксембург со 82 отсто и Австрија со 78 отсто.

Следат Португалија, Хрватска, Шпанија, Словенија, Летонија и Белгија.

На дното на ранг листата се Германија, Романија и Полска со удел на странски посетители кои платиле ноќевање од околу 20 отсто.

Благодарение на враќањето на туризмот, економиите на Шпанија, Грција и Португалија ги надминуваат земјите од северот.

Овие три земји мораа да издржат тешки мерки за штедење на почетокот на 2010-тите, кои беа воведени од нивните партнери од ЕУ, обвинувајќи ги нивните економски проблеми на фискалната опуштеност и недостатокот на конкурентност.

Во овие три земји туризмот достигна рекордно ниво минатата година, откако беа укинати ограничувањата за патување воведени поради пандемијата.

Тие, исто така, имаат корист од огромниот фонд за закрепнување на пандемијата на ЕУ, чија мешавина на грантови и заеми во замена за структурни реформи оди главно во јужните земји.

Бруто домашниот производ на Шпанија минатата година се зголеми за 2,5 отсто, додека економијата на Португалија порасна за 2,3 отсто, а на Грција за два отсто.

Тоа се споредува со растот од 0,4 проценти за целата 27-члена ЕУ, што беше натежна од падот на Германија од 0,3 проценти, што ја прави најголемата економија со најлошо работење во светот во 2023 година.

Туристичката индустрија, сепак, се соочи со голем број предизвици во последниве години, од кои еден е хроничен недостиг на кадар.

Додека растот на туризмот во Европа нуди оптимистичка перспектива за локалните и националните економии, пренаселеноста за време на празничните сезони, како што е летото, предизвикува растечко незадоволство кај жителите на популарните места низ целиот континент.

Според европратениците, порастот на веб-страниците како Airbnb доведе до масовен туризам, нелегално изнајмување и притисок врз пазарот на станови.

Во италијанските градови како Венеција, Рим и местата во Тоскана, граѓаните бараат подобра контрола врз протокот на посетители и тие да бидат ограничени.

Венеција неодамна воведе билети за еднодневни патувања во градот за да го намали метежот, додека во Шпанија, градоначалникот на Палма де Мајорка Хамес Мартинез претстави низа планови насочени кон ограничување на масовниот туризам во центарот на градот.

Во март оваа година, Советот на ЕУ даде конечно одобрување на регулативата која бара платформите, меѓу другото, да споделуваат податоци за станоиздавачите со општините.

Ова ќе им овозможи на локалните администратори да преземат построги мерки доколку сопствениците не ги почитуваат правилата.

Европскиот парламент ја одобри регулативата во февруари годинава.