Европската унија сака мобилните телефони да бидат потрајни и полесни за поправка

10

Во новиот предлог-закон, Европската комисија се фокусира на можноста за воведување обврска за производителите на паметни телефони и таблет компјутери да ги направат своите уреди потрајни и полесни за поправка.

Целта на овој предлог закон е да се ограничи електронскиот отпад, а Европската комисија тврди дека тоа ќе доведе до намалување на отпадот од јаглерод што е еквивалентно на 5 милиони автомобили на патиштата.

Предлог-законот се фокусира на батерии и резервни делови, а производителите ќе бидат принудени да понудат најмалку 15 клучни компоненти за секој уред пет години по воведувањето. Тие делови ќе вклучуваат батерии, екрани, полначи, задни панели и слотови за меморија и SIM-картички.

Дополнително, една од целите на предложениот закон е производителите да се погрижат батериите да имаат или 80 проценти капацитет по илјада циклуси на полнење или да обезбедат достапност на батериите за период од пет години. Надградбите на софтверот не треба да имаат негативно влијание врз траењето на батеријата.

ЕКОС (Еколошка коалиција за стандарди) рече дека предлог-законот е разумен и охрабрувачки, но дека е неопходно да се оди понатаму. Ова тело смета дека на клиентите мора да им се гарантира замена на батериите во циклус од пет години и дека батеријата ќе трае најмалку илјада циклуси на целосно полнење. Исто така, клиентите треба да можат да ги поправаат своите уреди без да бараат стручна помош.

Ако се оди според планот, Комисијата ќе воведе нови етикети слични на оние на телевизори, машини за перење и друга домашна електроника. Овие ознаки ќе покажат колку е издржлив уредот, колку е заштитен од вода и прашина, колку е отпорен на паѓање и секако колку е издржлива батеријата во текот на животниот циклус на уредот.