Европските потрошувачи гласаа и го избраа најсигурниот автомобил

25

Членовите на Euroconsumers ги објавија резултатите од нивниот годишен тест за сигурност на автомобилите и задоволството на клиентите. Lexus е најсигурниот автомобил за европските потрошувачи. Луксузниот бренд Toyota се најде на втора позиција и ја потврди својата традиционалност, која секогаш ја водеше на врвот на задоволство во автомобилскиот свет и сигурност во своето 31-годишно постоење.

Втора година по ред, Lexus ја “забетонира“ водечката позиција. Lexus NX 300h, IS 300h и CT 200h се меѓу 10-те најсигурни модели во нивните категории (SUV и семеен автомобил), со што се потврдува највисокото ниво на квалитет, издржливост и сигурност на хибриден погон на Lexus во автомобилската индустрија.

На анкетата учествуваа повеќе од 43.000 потрошувачи од Белгија, Франција, Италија, Португалија и Шпанија, каде беа опфатени повеќе од 400 модели од повеќе од 37 производители. Од учесниците беше побарано да пополнат прашалник преку интернет, во којшто се наведува година на автомобилот, километражата, проблемите и дефектите со кои се соочиле.

За да се процени веродостојноста на автомобилот, членовите на жирито кои учествуваа на овој избор анализираа збир на податоци дадени од возачите: година на производство на автомобилот, бројот на извозени милји и бројот на дефекти, доделувајќи им различна тежина во зависност од тежината на дефектот. Проблемите што повеќето возачи ги пријавуваат се проблеми поврзани со електричниот дел од автомобилот (осигурувачи, фарови, сијалици, контролни светла, централно заклучување, електрични прозорци, бришачи …).

Ова беше основа за пресметување на рејтингот на сигурност за секоја марка. Дефектите, резервните делови и поплаките утврдиле дека марката на автомобилот е најмалку што ги интересира сопствениците на Lexus, а потоа следат Porsche, Toyota и Daihatsu.

Фото: Lexus