Европските земји издвоиле 800 милијарди евра за помош на домаќинствата и компаниите

13

Алокациите на европските земји за заштита на домаќинствата и компаниите од зголемените трошоци за енергија се зголемени на речиси 800 милијарди евра, објавија денеска аналитичарите.
Земјите од Европската унија досега издвоиле или доделиле 681 милијарда евра за ублажување на енергетската криза, додека Велика Британија од септември 2021 година издвоила 103 милијарди евра, а Норвешка 8,1 милијарди евра, покажува анализата на истражувачкиот центар Bruegel.

Германија е на врвот на листата, која издвојува речиси 270 милијарди евра за заштита на домаќинствата и бизнисите од зголемените трошоци за енергија, а потоа следат Велика Британија, Италија и Франција, секоја со помалку од 150 милијарди евра.

Научниот центар предупреди дека динамиката мора да се промени бидејќи фискалниот простор за одржување на вакво широко финансирање е при крај.

Аналитичарот Џовани Згаравати рече дека наместо мерки за сузбивање на цените, кои се де факто субвенции за фосилните горива, владите сега треба да поттикнат повеќе стратешки сектори во економијата.

Фото: Pixabay