Facebook планира да ја затвори апликацијата Gaming

13

Facebook планира да ја затвори апликацијата Facebook Gaming, која им овозможува на корисниците да гледаат и играат игри на барање, пишува CNBC.

Од 28 октомври, Facebook Gaming повеќе нема да биде достапен на iOS и Android, а функциите за игри ќе продолжат да бидат достапни преку главната апликација на Facebook.

„Сакаме да ви се заблагодариме на сите вас за сè што сте направиле за да изградите просперитетна заедница на гејмери ​​и обожаватели откако беше лансирана апликацијата“, објави компанијата.

„И покрај овие вести, нашата мисија да ги поврземе играчите, фановите и креаторите со игрите што ги сакаат не е променета, а вие сè уште ќе можете да ги најдете вашите игри, стримери и групи со посета на Gaming делот на апликацијатаFacebook“, додаде технолошкиот гигант.

Лансирана пред повеќе од две години, кога пандемијата предизвика бум и во играњето и во гледањето видео игри, апликацијата Facebook Gaming се сметаше за потенцијална закана за Twitch, доминантен играч на тој пазар.

Сепак, Facebook не успеа да се етаблира на пазарот за пренос на игри во живо. Според извештајот на компанијата за истражување на пазарот Streamlabs, во вториот квартал од 2022 година, Facebook Gaming држеше само 7,9% од пазарот во однос на часовите гледана содржина, рангирана зад Twitch (76,7%) и YouTube (15,4%).

Facebook не е првиот интернет гигант кој се обиде и не успеа да го повтори успехот на Twitch. Во 2020 година, Microsoft стави крај на својата сопствена услуга за стриминг Mixer.

YouTube, најблискиот конкурент на Twitch, имаше поголем успех ослабувајќи ја доминацијата на вториот. Одделот за игри на YouTube на компанијата привлекува некои од најголемите таленти од Twitch во последно време.