ФЕД: Борбата против инфлацијата може да трае

36

Претставниците на Федералните резерви веруваат дека инфлацијата би можела да опстои подолго отколку што се мислеше откако реперот што го следи централната банка скокна најмногу во последните неколку месеци.

Претседателката на Банката на федерални резерви на Кливленд, Лорета Местер и гувернерот на ФЕД, Филип Џеферсон, изјавија дека и понатаму се загрижени за стапката на инфлација, која сè уште е далеку над годишната цел на ФЕД од два отсто, пренесува SEEbiz.

Местер повтори дека иако инфлацијата е умерена, целокупното ниво останува превисоко. Таа укажа на неодамнешното истражување на Банката на федерални резерви на Кливленд и на документот за дискусија во кој се сугерираше дека инфлацијата може да биде поупорна од моментално очекуваното.

„Ги гледам ризиците за изгледите за инфлација нагоре, а трошоците за континуирана висока инфлација се значителни“, рече Местер на Форумот за монетарна политика на САД во Њујорк.

Таа изјави дека во моментов трошоците за недоволно унапредување на политиката или нејзино прерано олабавување сè уште ги надминуваат трошоците за прекумерно достигнување“.

Коментарите дојдоа откако претпочитаната мерка за инфлација на ФЕД – индексот на лична потрошувачка (PCE) – неочекувано забрза во јануари, откако минатиот месец се зголеми за 5,4 отсто на годишно ниво. Без нестабилните цени на храната и енергијата, стапката на инфлација порасна за 4,7 отсто, што бележи пораст по неколкумесечниот пад.