Fiat тестира безжично полнење за време на возење

24

Фиат работи на динамичен систем за безжично полнење за електрични возила. Тековните тестови извршени во Италија беа успешни, а инженерите успеаја да постигнат дека батеријата на електричниот Fiat 500 се полни со брзината со која се вози на автопат.

Динамички безжичен пренос на енергија (Dynamic Wireless Power Transfer) е систем кој се состои од намотки поставени под површината на патот, така што енергијата се пренесува директно на возилото без потреба од полнење на батеријата на посебни станици. Оваа технологија ќе може да функционира на возила кои се опремени со приемник за енергијата што се испраќа од серпентина до електричните мотори.

Фиат најави дека оваа технологија ќе овозможи проширување на автономијата на електричните возила и намалување на загубите на енергија во процесот на дистрибуција на енергија. Безжичното полнење при возење носи придобивки и за животната средина, бидејќи во овој систем алуминиумските кабли се користат за дистрибуција на енергија и нема вообичаена конверзија од еднонасочна во наизменична струја.

Тестот беше извршен на новата патека Арена дел Футуро (Арена на иднината), која беше изградена во соработка со Стелантис. Fiat не е единствениот бренд од оваа групација кој смета на употребата на оваа технологија – Maserati планира да ја вгради оваа технологија во идниот Grecale Folgore.

Фиат објави дека мерењата на интензитетот на магнетното поле покажале дека немало никакво влијание врз возачот и патниците. Стелантис напоменува дека во оваа инфраструктура нема изложени кабли и дека површината на коловозот е безбедна за пешаците. Оваа технологија може да стане достапна за комерцијален развој, при што Fiat конкретно укажува на нејзината потенцијална употреба во пристаништата, аеродромите и паркинзите.