Фолксваген: ИПО на Порше се одвива според планот

6

Во понеделникот Volkswagen објави дека најавената почетна јавна понуда (ИПО) на Porsche се одвива според планот и покрај проблемите на светските пазари и растечката енергетска криза во Европа.
„Работите напредуваат според планот“, рече главниот финансиски директор Арно Антлиц во изјавата објавена во понеделникот.

„Собраните пари ќе ни дадат поголема флексибилност за дополнително да ја забрзаме трансформацијата“, рече Антлиц, кој беше вклучен во подготовката на она што се очекува да биде меѓу најголемите продажби на акции во Европа во историјата.

ИПО доаѓа во време на најлоши пазарни услови во последните години. Официјално, VW почна да се подготвува уште во февруари, непосредно пред руската инвазија на Украина да донесе хаос на пазарот и да иницира енергетска криза во Европа.