Фолксваген: Никогаш во историјата не сме имале недостиг на делови како денес

102

Фолксваген склучува невидени договори за директни купопродажби за да се справи со најлошите недостатоци во синџирот на снабдување што ги доживеа компанијата, изјави во вторникот нејзиниот главен директор за набавки, Мурат Аксел.

Производителот на автомобили, исто така, градеше база на податоци за да помогне однапред да се предвидат геополитичките, природните и ризиците од синџирот на снабдување, како што направи за финансиските ризици по финансиската криза во 2008 година, додаде Аксел.

„Никогаш не сме разговарале со рударски оператори – сега го знаеме нивниот бизнис модел“, рече Аксел на конференција во Берлин. „Веќе не е доволно да се потпираме на добавувачи од прво ниво – мораме самите да гледаме зад завесите“.

Запрашан како моментално гледа на ситуацијата со снабдувањето со чипови, Аксел рече дека очекува олеснување следната година, но дека компанијата сè уште не е во состојба да ја следи побарувачката, бидејќи некои брендови се распродадени до 2023 година.