Франција планира да инвестира 100 милијарди евра во железничкиот сектор

42

Француската влада објави дека земјата планира да инвестира 100 милијарди евра во железничкиот сообраќај до 2040 година, како дел од напорите за намалување на јаглеродот.

Француската премиерка Елизабет Бурн рече дека планот има за цел да ја прошири и надгради железничката инфраструктура, како и да вклучи лансирање на експресни патнички возови слични на системот париски RER, пренесува Ројтерс.

Агенцијата наведува дека оваа владина изјава има за цел да ги реши разликите меѓу Париз и другите делови на земјата кога станува збор за јавната инфраструктура, што се влошува со зголемените трошоци за енергија, кои ги чинат и трошоците за транспорт.

„Недостатокот на пристап до превоз може да значи дека треба да одбиете понуда за работа,  образование, да не се гледате со  саканата личност“, рече Борн.

Францускиот претседател Емануел Макрон на крајот на минатата година изјави дека сака да воспостави регионална железничка мрежа во 10 големи градови, но не беше прецизно како ќе се финансира, ниту кога ќе функционира.

Државната железница SNCF спроведе анкета претходно оваа недела кога објави рекорден приход од 41,35 милијарди евра во 2022 година, што е за 19 отсто повеќе од 2021 година, со пријавена нето добивка од 2,4 милијарди евра.