Фудбалерите и кошаркарите на Реал Мадрид ќе возат електрични автомобили БМВ

89

Реал Мадрид и BMW потпишаа договор со цел да развијат различни иницијативи во областа на идната мобилност, одржливост и различност. На настанот присуствуваа Флорентино Перез, претседател на фудбалскиот клуб Реал Мадрид, Мануел Тероба, извршен претседател на BMW групацијата за Шпанија и Португалија.

Како дел од овој договор, прволигашките фудбалски тимови на Реал Мадрид, машки и женски кошаркарски тим, како и техничкиот тим и раководните лица на клубот, ќе имаат на располагање 100% електрични возила BMW. Клубовите ќе имаат можност да возат кое било од следниве BMW: iX, i4, iX3, i7 или iX1.

За потсетување, Audi е главен спонзор на Реал Мадрид од 2003 година.

Покрај тоа, BMW Шпанија и Реал Мадрид ќе создадат центар за соработка, „центар за одржливост“, кој ќе служи како генератор на идеи насочени кон промовирање на иновативни проекти кои имаат позитивно влијание врз животната средина и општеството.

BMW Spain и Real Madrid CF, исто така, ќе работат заедно за да создадат идеи и иницијативи насочени кон промовирање на различноста.

Поврзаноста доаѓа нешто повеќе од една година откако италијанската филијала на BMW потпиша договор со Милан за да стане негов долгорочен партнер во автомобилската и премиум класата. Во Германија, BMW пред неколку години преговараше со Баерн Минхен да стане негов главен спонзор од 2025 година, но фудбалскиот тим на крајот одлучи да го продолжи договорот со Audi за четири години до 2029 година.