Гасната криза засега е решена. Што ќе се случи следната година?

9

Недостигот на гас повеќе не е закана оваа зима. За ова се согласуваат и експертите. Но, после зимата е пред зима. А оптимизмот дури и расте за зимата 2023/2024 година. Со право?

Поради благото време изминативе денови, повеќе гас има во складиштата. Пополнетоста на почетокот на неделата беше 71,3 отсто. Целта на федералната влада беше до почетокот на февруари да достигне ниво на исполнетост од 40 проценти, но всушност тоа е речиси двојно повисоко.

Клаус Милер, шеф на Федералната мрежна агенција, исто така сигнализираше крај на опасноста за оваа зима. Но, тој веќе размислува однапред: „Сè што сега чуваме во складиште за гас ќе ни помогне да се подготвиме за следната зима или за онаа по неа“, изјави тој за Deutschlandfunk.

Сега треба да планирате и да се подготвите за тоа – со системи за греење дома, со процеси на замена или процеси на трансформација во индустријата: „Тоа може да се постигне, но треба да вложите многу напор“.

Економистите од истражувачкиот тим Deutsche Bank Research гледаат на работите малку порелаксирано. Очекуваат во јули резервоарите за складирање гас повторно да бидат полни. Затоа што ако индустријата продолжи да троши толку малку гас, нивото на полнење треба да падне на 60 проценти на крајот на зимата оваа година и на 70 проценти на крајот на зимата 2023/2024 година. Марион Милбергер и Ерик Хејман од Deutsche Bank Research пресметуваат дека доколку побарувачката на гас се врати на нивото од минатите години, капацитетите за складирање гас и понатаму ќе бидат полни 30 проценти.

Цената на гасот значително падна во последните недели на околу 50 евра за мегават-час. На својот врв на крајот на август, големопродажната цена на холандската берза ТТФ беше 346 евра.

Се разбира, Германија не може да ја преживее зимата снабдувајќи се само од сопствените резерви на гас. Тоа е затоа што природниот гас се произведува само во многу мали количини. Сè уште е неопходен увоз. Сојузна Република Германија има потреба од постојан увоз, главно од Норвешка, Холандија и Белгија по прекинот на испораките од Русија.

Дополнително, првиот течен гас протече откако почна да работи првиот од шесте планирани терминали за ЛНГ за течен природен гас.

Но, имајќи предвид дека ризиците остануваат, на Европејците сè уште не им е дозволено целосно да се опуштат. Затоа што ако Кина продолжи да закрепнува економски, ќе и треба повеќе течен природен гас во наредните месеци. Тогаш Германија може да загуби. Од една страна, течниот гас најверојатно ќе поскапи поради големата побарувачка, а исто така може да има и помалку од него.

Секако, температурата зависи и од снабдувањето со гас во претстојната зима. Дополнително, Русија продолжува да испорачува речиси 13 проценти (од ноември 2022 година) од природниот гас што моментално се троши во Европската унија преку цевководи преку Украина и Турција (Турски тек).

Ако Русија го запре ова снабдување, овој дел исто така ќе треба да се набави од друго место. Според студијата на Deutsche Bank, техничките прекини на гасоводите во Норвешка и Алжир претставуваат уште еден ризик за снабдувањето со гас.

Сепак, целта на ЕУ е што побрзо да го зголеми уделот на обновливите извори на енергија. Но, не сите индустрии можат целосно без природен гас – како што е хемиската индустрија, која го користи природниот гас не само како енергија, туку и како суровина, пренесува СееБиз.