Гејтс оваа година од своето богатство донира 35 милијарди долари

9

Основачот на Microsoft, Бил Гејтс,воопшто не го штеди своето богатство, што вреди неколку милијарди долари, пишува Bloomberg.

Гејтс оваа година во хуманитарни цели донира 35 милијарди долари, а неговото богатство порасна за 16 милијарди, со што сега на неговото конто има 106 милијарди долари. Со овој износ, Гејтс е втор најбогат човек во светот, веднаш за Џеф Безос.

Најголемиот дел од хуманитарните активности на овој милијардер одат преку семејната фондација Бил и Мелинда Гејтс. Меѓу главните цели на фондацијата се здравството и образованието во светот, климатските промени и гладот.

Фото: Facebook