Генерацијата Z го откри хит системот за штедење од 90-тите и целосно ги отфрли кредитните картички

253

Неверојатни 69% од Генерацијата Z сега користат готовина пред повеќе од 12 месеци – повеќе од Генерацијата X (47%) или Baby Boomers (37%), според извештајот објавен од Credit Karma, компанија за дигитални финансии.

Наодите покажуваат зголемена употреба на готовина од страна на генерација Z, кој учи како да управува со парите што можат да ги допрат. Тактиката за управување со буџетот заснована на готовина ги насочува луѓето да ги поделат своите пари во различни категоризирани коверти и да ги трошат само за нивните наменети цели. Останатите пари се ставаат во заштеди.

– Вообичаено, парите што ги користите за трошење се ставаат во плико  додека не ви затребаат. Ако не можете да си дозволите нешто со готовината што ја издвоивте за трошење на почетокот на месецот, тогаш живеете без нив, изјави за MarketWatch Џејкоб Канел, виш економист во LendingTree.

Според друго истражување на Credit Karma, речиси половина од испитаниците на геерацијата Z рекле дека се потпираат на социјалните медиуми за финансиски совети, додека четвртина рекле дека научиле повеќе за пари од креаторите на содржини отколку од училиште или книги.

Финансиската инфлуенсерка, Стефани Гарсија собра 322.400 следбеници на TikTok со споделување видеа од нејзиното неделно управување со буџетот, како и други финансиски совети. Системот на пликови и овозможи на Гарсија да го отплати долгот на нејзината кредитна картичка и да започне штедни сметки за нејзините деца.

– Кога трошите пари од картичката, всушност не сфаќате колку пари трошите, бидејќи тоа не е нешто опипливо – објаснила таа.

Таа не користи готовина за се и сè уште има неколку банкарски сметки и кредитни картички, но се труди да не ги допира.

– Знам на што трошам и знам каде оди се. Тоа ми дава поголема контрола. Сега повеќе внимавам колку трошам и се мотивирам кога гледам како моите пликови се полни – рекла таа.

Од друга страна, едно истражување покажува дека секој трет член на генерацијата Z не е финансиски независен и е помалку финансиски писмен од која било од претходните четири генерации.