Genius – услуга која обезбедува пристап до огромен број текстови на песни

9

На прв поглед може да изгледа дека Genius е само уште една апликација која овозможува пристап до голем број текстови на песни и што е уште поважно, може да го прикаже текстот на песната што се репродуцира на самиот паметен телефон. Сепак, се оди чекор понатаму.

Покрај тоа што Genius нуди база на податоци со повеќе од 1,7 милиони текстови, благодарение на ACRCloud може да открие која песна се репродуцира во близина, така што паметниот телефон покажува кон изворот на звук и потоа едноставно ги наоѓа и прикажува стиховите. Сепак, стиховите не се единствената вредност на оваа услуга.

Имено, често се нудат интерпретации за текстот, па можно е да се дознае што навистина сакале да кажат текстописците со песната. Покрај тоа, за некои песни се достапни и интересни и, барем така велат авторите на апликацијата, веродостојни и проверени факти за самите песни, па Genius може да се смета за еден вид музичка енциклопедија

Конечно, Genius следи што сакаат да прават корисниците на апликации и пребарува и создава списоци врз основа на тоа, така што апликацијата може да се користи и за откривање нова или интересна музика. Во секој случај, оние кои сакаат да го имаат пред себе текстот на песната што ја слушаат, не треба да ја пропуштат оваа бесплатна апликација.