Георгиева: Кина е на пресврт, ги повикувам властите да започнат пропазарни реформи

18

Кина се соочува со „пресвртница“ околу тоа дали да се придржува кон политиките кои функционираа во минатото или да ги ажурира своите политики за нова ера на висококвалитетен раст, рече директорката на ММФ Кристалина Георгиева на Кинескиот развојен форум во Пекинг.

„Со сеопфатен пакет про-пазарни реформи, Кина би можела да расте значително побрзо од сценариото на статус кво“, рече таа, според подготвените забелешки на ММФ.

Георгиева ги истакна „најитните краткорочни предизвици“ за Кина, кои вклучуваат „транзиција на секторот на недвижности на поодржлива основа и намалување на ризикот од долг на локалната власт“.

„Кина е подготвена да се соочи со пресвртница – потпирајте се на политиките што функционираа во минатото или ажурирајте ги вашите политики за нова ера на висококвалитетен раст“, ​​рече Георгиева на кинескиот развоен форум во Пекинг во неделата.

„Со сеопфатен пакет про-пазарни реформи, Кина би можела да расте значително побрзо од сценариото на статус кво“, рече таа, според подготвените забелешки на ММФ.

Тоа би можело да предизвика раст кој „би сочинувал 20% од експанзијата на реалната економија во следните 15 години – во денешни услови, тоа е како додавање на 3,5 трилиони американски долари на кинеската економија“, додаде таа.

Иако земјата забележа закрепнување по Ковид – со раст од повеќе од 5% во 2023 година – таа се соочува со фактори како што се нискиот раст на продуктивноста и стареењето на населението, според бугарската економистка.

Сепак, таа додаде: „На среден рок, Кина ќе продолжи да биде клучен придонесувач за глобалниот економски раст“.

На овогодинешниот дводневен Форум за развој на Кина, кој започна во неделата, кинеските власти очекуваат повеќе од 100 странски учесници, вклучително и извршни директори на големи странски компании, како и шефови на ММФ и Светска банка.

За време на главното обраќање на форумот, кинескиот премиер Ли Кианг вети напори за промовирање на „висок квалитет на развој“, „интензивирање на прилагодувањата на макрополитиката“ и зајакнување на домашната побарувачка, според извештаите на државните медиуми. Тој, исто така, вети „повисоко ниво на отвореност“ во справувањето со предизвикот.

Одделно, официјални лица, наводно, ветиле дополнителна заштита за компаниите финансирани од странство, бидејќи странските инвестиции во Кина пресушуваат.

Мерките се совпаѓаат со другите потези што Пекинг ги направи во последниве недели за да ја зајакне довербата меѓу странските инвеститори и компании, бидејќи ја следи целта за раст од околу 5% оваа година.