Германија го воведува проектот „turbo-job“, еве што значи тоа за странските работници

104

Германскиот канцелар Олаф Шолц оцени дека сè уште има пречки во планираното побрзо интегрирање на бегалците на германскиот пазар на труд, што го најави проектот „turbo job“.

Во есента минатата година, германската влада го објави проектот „turbo job“, чија цел е да им помогне на бегалците кои имаат можност да добијат дозвола за престој побрзо да најдат работа.

„Многу проблеми се веќе решени, но верувам дека ќе потрае уште малку додека не се решат работите“, рече Шолц во петокот, пренесува Fenix ​​Magazine.

Toj изјави дека проблем е пред сè нострификацијата на дипломите. Па, во Германија имаме 800 институции кои се задолжени за признавање на стручните дипломи, рече  во разговор со работниците.

Шолц, сепак, гледа „голем напредок“ воопшто во посредувањето при вработување и интеграцијата на барателите на работа на пазарот на трудот.