Германија ќе загуби 265 милијарди долари поради војната во Украина

34

Економијата на Германија ќе загуби над 265 милијарди долари додадена вредност до 2030 година поради војната во Украина и високите цени на енергијата, се наведува во студијата на Институтот за истражување за вработување (ИАБ).

Според студијата, германскиот бруто домашен производ (БДП) приспособен според цената ќе биде помал за 1,7 отсто следната година и ќе има околу 240.000 вработени помалку.

Се очекува вработеноста да остане приближно на исто ниво до 2026 година, кога експанзивните мерки постепено ќе почнат да ги надминуваат негативните ефекти и да доведат до зголемување од околу 60.000 вработени во 2030 година, пишува Sky News.

Еден од големите губитници ќе биде угостителската индустрија, која веќе е тешко погодена од пандемијата на коронавирус и веројатно ќе почувствува пад на куповната моќ на потрошувачите.
Многу ќе бидат погодени и енергетските сектори, како што се хемиската индустрија и производството на метали.

Ако цените на енергијата, кои досега скокнаа за 160%, повторно се удвојат, германското економско производство би можело да биде речиси 4% пониско во 2023 година отколку што би било без војната.