Германската економија полека закрепнува

13

Експертите од Институтот за економски истражувања (DIW) ја зголемија прогнозата за економски раст за оваа година на 0,3 отсто. На крајот на март очекуваа 0,1 отсто.

За 2025 година сега се очекува раст од 1,3 отсто, како што најави институтот. DIW очекува економскиот развој постојано да зајакнува оваа година. Приватната потрошувачка останува клучна, јавува ДПА.

Пролетта, поради постојаната неизвесност за сопствената економска состојба, луѓето беа воздржани и ги оставаа парите на страна. Сепак, сега граѓаните можат да почувствуваат поголема сигурност на приходите.

Сите показатели за приватната потрошувачка се добри, така што ова може да биде најважниот двигател на растот, рече Џералдин Дани-Кнедлик од DIW.

Со еднократните бонуси што многу компании им ги исплатија на вработените, сега долгорочно треба да се почувствуваат зголемувања на платите, зајакнување на сигурноста на приходите и зголемување на желбата за трошење.

DIW очекува подобри можности и во домаќинствата со ниски приходи. Паѓа и стапката на инфлација.