Германски угостители: Ни недостигаат повеќе од 50.000 работници

26

Германските здруженија на угостители во четврток повикаа на аларм поради големиот недостиг на работници во оваа индустрија.

„Во моментов ни недостигаат повеќе од 50.000 работници во рестораните, кафулињата и хотелите, а со доаѓањето на пролетта очекуваме дополнително зголемување на оваа бројка“, соопшти стручното здружение на угостители и хотелиери во Германија, Дехога.

Иако голем број работници кои бараа работа во друг сектор за време на пандемијата, како што се малопродажбата и логистиката, се вратија во угостителството, недостатокот на работници сè уште е голем проблем.

Дехога има големи надежи за имиграциската реформа објавена од федералната влада и справување со недостигот на работна сила преку насочена имиграција.

„Потребни ни се законски опции за насочен увоз на работна сила од земји надвор од Европската унија“, најави Дехога.

Претставниците на угостителскиот синдикат сметаат дека проблемот лежи во лошите услови за работниците во оваа гранка, пред се во ниските плати.

„Почетокот и крајот на дискусијата за доволно работници е прашање на платите на вработените во угостителството, кои често се на минимален час или само малку повеќе од тој износ“, рече претседателот на вработените во угостителството Гвидо Цајтлер.

Една анкета на NGG меѓу нејзините членови покажа дека две третини од оние кои се вработени во угостителската индустрија не гледаат долгорочна перспектива за себе во таа гранка.

Цајтлер смета дека тоа долгорочно може да донесе дополнителни проблеми во угостителството и хотелиерството.

Според него, минималните месечни плати во угостителството првично треба да изнесуваат најмалку 3.000 евра бруто.