Германскиот извоз во Русија во март падна за 57,5 ​​отсто

33

Германскиот извоз во Русија е намален за 57,5 ​​отсто во март во споредба со истиот месец минатата година поради санкциите воведени поради војната во Украина.

Заводот за статистика на Германија објави дека вредноста на извозот во Русија изнесува 1,1 милијарда евра.

Така, во март Руската Федерација падна на 12-то место меѓу земјите кои се најважни дестинации за германскиот извоз надвор од ЕУ“, се вели во соопштението.

Извозниците во Германија очекуваат дека оваа година ќе им биде многу тешка, пренесува Танјуг.

„Војната во Украина е тежок товар за германската надворешна трговија“, предупредува Дирк Јандур, претседател на Здружението на извозници.