Германските банки одеднаш престанаа да ги затвораат филијалите

36

Бројот на филијали на банки во Германија опаѓа со години – тренд што значително се засили по избувнувањето на коронавирусот во 2020 година. Сега, изненадувачки, овој тренд речиси престана.

Според Европската централна банка (ЕЦБ), минатата година бројот на филијали на банки во Сојузната Република се намалил за само 0,5% на 23.982. Падот е значително помал отколку во 2020 година, кога дефицитот изнесуваше повеќе од 9%.

На почетокот на кризата со коронавирус, многу банки затворија некои, па дури и сите свои, филијали поради ограничувања за контакт и за да ги заштитат своите клиенти и вработени. Потоа, тие повторно отворија некои од нивните филијали, но не сите. На крајот на краиштата, многу клиенти се убедија за време на пандемијата дека повеќето банкарски трансакции може да се вршат удобно од дома.

Може да се очекува дека намалувањето на бројот на филијали нема да продолжи со истото темпо по значителниот пад во 2020 година, изјави Петер Барков, германски извршен директор на Handelsblatt, управен директор на фирмата за анализа Barkow Consulting. „Но, фактот дека бројот на затворени филијали е речиси нула, е изненадувачки“, рече тој.

По големиот бран на консолидација во 2020 година, многу банки сега ги суспендираат своите планови барем на некое време. „Тие внимателно размислуваат каде треба да бидат претставени во иднина, а каде не“, рече Барков. ја најдоа оптималната структура на нивните гранки“, додаде тој.

Според ЕЦБ, бројот на филијали на банки во еврозоната се намали за 3,5% минатата година на 114.180 – откако падна од 8% претходната година. Во 2021 година, бројот на филијали најмногу се намалил во Холандија (за 22,9%), Шпанија (за 13,3%) и Белгија (за 12,3%).

Во Германија, Commerzbank, меѓу другите, е во процес на значително намалување на мрежата на филијали. На почетокот на минатата година, банката со седиште во Франкфурт објави дека ќе ја намали својата филијала од 790 на 450.

Пред неколку дена, главниот финансиски директор Бетина Орлоп потврди дека нивниот број може дополнително да се намали во иднина. „Треба внимателно да ја разгледаме целата наша мрежа на филијали бидејќи клиентите се свртуваат кон дигиталните канали“, рече Орлоп на настанот за инвеститори. „Мислам дека треба да признаеме дека 450 веројатно не е конечниот број и веројатно ќе има уште (затворени)“, рече таа.

Deutsche Bank, Hypo-Vereinsbank и голем број регионални банки исто така го намалија бројот на своите филијали во последните години. Штедилниците се соочуваат со потребата да балансираат, бидејќи нивното присуство во провинциите е дел од имиџот изграден во текот на неколку години.