Глобалната потрошувачка на ИТ ќе порасне за 4,3 проценти во 2023 година

13

Светските трошоци за ИТ се предвидуваат да достигнат вкупно 4,7 трилиони долари во 2023 година, што е за 4,3 отсто повеќе од 2022 година, според најновата прогноза на Гартнер.

„Дигиталните деловни трансформации почнуваат да се менуваат“, рече Џон-Дејвид Лавлок, виш потпретседател на аналитичар во Гартнер. „ИТ проектите се префрлаат од фокусот на исходите свртени кон надвор, како што се приходите и корисничкото искуство, кон напорите за оптимизација кои гледаат внатре“.

Сегментот на софтверот ќе забележи двоцифрен раст во 2023 година, бидејќи организациите ќе ја зголемат искористеноста и ќе ги прераспределат трошоците на основни апликации и платформи кои поддржуваат придобивки од ефикасноста, како што се апликациите за планирање ресурси на претпријатието (ERP) и за управување со односи со клиенти (CRM). Зголемувањето на цените на продавачите, исто така, ќе продолжи да ја зголемува потрошувачката на софтвер оваа година. Иако севкупните изгледи за потрошувачката на ИТ на претпријатијата се позитивни, трошењето на уреди ќе се намали за 8,6 проценти во 2023 година поради континуираното влијание на инфлацијата врз куповната моќ на потрошувачите,  пренесува IctBusiness.

„Сегментот на апарати доживува една од најлошите години на раст во историјата“, рече Лавлок. „И покрај тоа што инфлацијата благо се намалува во некои региони, макроекономските фактори сè уште негативно влијаат на дискреционото трошење и ги продолжуваат циклусите на освежување на уредите. Се очекува трошењето на уреди да се опорави на нивоата од 2021 година најмалку до 2026 година. Иако генеративната вештачка интелигенција е на врвот на умот на многу деловни и ИТ лидери, таа сè уште не влијае значително на нивоата на трошење на ИТ. На долг рок, генеративната вештачка интелигенција првенствено ќе биде вградена во бизнисите преку постоечката потрошувачка.