Глобалните исплати на дивиденди се приближуваат до нивоата пред пандемијата

16

Глобалните дивиденди се предвидуваат да пораснат до 1,390 милијарди долари оваа година, нешто повеќе од претходно објавената проценка. Ова покажува дека закрепнувањето се одразило подобро од очекуваното во однос на исплатите од компаниите.

Компанијата за управување со средства, „Janus Henderson“ денеска објави дека новата проценка на висината на исплатата на дивиденда оваа година е за 2,2 проценти повисока од претходната и само три проценти пониска од резултатите снимени во претпандемијата во 2019 година.

Нивото на исплатена дивиденда падна минатата година во контекст на кризата предизвикана од вирусот „Ковид-19“, бидејќи преовладуваа регулаторните ограничувања и притисокот од државните власти за ограничување на плаќањата во одредени земји.

Но, моментално е во тек силно закрепнување, со вкупен раст од 26,3 проценти во вториот квартал, покажаа податоците од Глобалниот индекс за дивиденди на менаџерите за инвестиции.

Основниот раст – прилагоден за резултатите од специјалната дивиденда, промените во девизниот курс, временските ефекти и промените во берзанските индекси – изнесуваше 11,2 проценти во вториот квартал. На годишна основа, се очекува раст од 10,7 проценти, пишува Business Standard.

Дивидендите од компаниите кои ги обновија плаќањата изнесуваа 33,3 милијарди долари и изнесуваа три четвртини од основниот раст во вториот квартал, се вели во извештајот.