Голдман Сакс и другите банки очекуваат помал пораст на каматните стапки на ЕЦБ во мај

11

Голдман Сакс, Морган Стенли и најмалку две други банки очекуваат Европската централна банка (ЕЦБ) да ги зголеми каматните стапки за помалку од четвртина од поен во мај, бидејќи се бори со стресот во банкарскиот сектор и високата базична инфлација.

Промените во прогнозите уследија по одлуката на ЕЦБ во четвртокот да продолжи да ги зголемува каматните стапки за 50 базични поени на 3%. Барања за помал пораст имаше поради неизвесноста во банкарскиот сектор.

Колапсот на средните американски банки SVB и Signature Bank, и загриженоста за иднината на First Republic Bank и големиот швајцарски заемодавател Credit Suisse, ги поттикнаа облозите дека централните банки би можеле да ги ублажат или дури и да ги запрат зголемувањата на каматните стапки.

„Веруваме дека натамошни зголемувања на каматните стапки од страна на ЕЦБ се веројатно и покрај нестабилноста на финансискиот пазар бидејќи ризикот од зараза во банкарскиот сектор сè уште се чини ограничен, а базичната инфлација веројатно ќе остане силна во наредните месеци“, велат економистите на Goldman Sachs.

Во четвртокот, ЕЦБ ги намали проекциите за инфлација на 5,3% за 2023 година, сè уште далеку над целта.

Фото: Facebook