Голема промена на пазарот: За прв пат во историјата продадоа најмногу телефони во светот

37

По 2010 година, Samsung секоја година доминираше на пазарот на мобилни телефони, а оттогаш па се до 2023 година секој пат продаваа најмногу телефони во светот. Последен пат кога Samsung не беше на прво место, таа позиција ја имаше Nokia. А таа информација доволно говори за тоа кога било и колку работи се промениле во тие 13 години.

Според прелиминарните податоци на аналитичката компанија IDC, по повеќе од една деценија дојде до промена на пазарот на мобилни уреди, а Samsung повеќе не го зазема првото место по бројот на продадени смартфони. Сепак, компанијата предупредува дека ова се прелиминарни податоци кои на крајот би можеле да се променат, а според нив, Apple за прв пат во историјата продал најмногу телефони во светот. Дека производителот на iPhone навистина го зазеде првото место на оваа листа сведочат и податоците на друга аналитичка компанија – Canalys.

Според IDC, Apple испорача 234,6 милиони паметни телефони во 2023 година, додека бројот на испорачани уреди Samsung достигна 226,4 милиони. Листата на петте најпопуларни компании на мобилниот пазар ја затвора Xiaomi, која испорача нешто повеќе од 145 милиони телефони, потоа Oppo со 103,1 милиони испораки и Transsion со речиси 95 милиони испорачани паметни телефони.

Како што објасни Набила Попал од IDC, покрај тоа што Apple го зазема првото место по бројот на испорачани паметни телефони, оваа компанија, единствена на листата на првите три, забележа и годишен раст во однос на 2022 година. Одличните бројки, како и отпорот на предизвикувачките пазарни услови, компанијата може во голема мера да се заблагодари на растечкиот тренд на премиум уреди кои сега заземаат повеќе од 20 проценти од пазарот, како и понудите за замена на постоечките iPhone со нови модели и финансирањето без камата .

Оваа информација за успехот на Apple доаѓа набргу откако аналитичарите предупредија за тежок и предизвикувачки период, како и за послаба од очекуваната побарувачка, особено на кинескиот пазар. Се чини дека овој пад на побарувачката навистина не се почувствува минатата година и ќе биде интересно да се види какви ќе бидат продажбата и условите на пазарот во 2024 година, каде Huawei повторно би можел да има поголема улога, што би можело да го преземе делот на Apple на пазарот во Кина.

Што се однесува до целата минатата година, пазарот на паметни телефони забележа пад од 3,2 отсто во испораките на паметни телефони во споредба со 2022 година, но како и пазарот на компјутери, последниот квартал од минатата година дава надеж дека работите може да се подобрат бидејќи во последните три месеци забележа пораст во испораки од повеќе од осум проценти.