Google ги кани сите да тестираат вештачка интелигенција

19

Претходно оваа година, Google ја објави апликацијата AI ​​Test Kitchen, која ќе им овозможи на луѓето да комуницираат со еден од најнапредните чат-ботови за вештачка интелигенција на компанијата – LaMDA 2. Сега стана јасно дека корисниците во САД можат да се приклучат на тестирањето на вештачка интелигенција со пријавување за учество во програмата.

Google веќе разви напреден јазичен модел познат како Language Model for Dialogue Application (LaMDA) за човечка комуникација и создавање чет-ботови. Системот е трениран на трилиони зборови од Интернет, благодарение на кои може да имитира човечки говор.

Други ИТ гиганти се исто така ангажирани во слични случувања. Претходно, Meta Platforms направи свој чет-бот базиран на невронската мрежа BlenderBot 3 достапен за публиката. Корисниците брзо сфатија дека чет-ботот може да кажува лаги, но сепак, обуката на системот за вештачка интелигенција во процесот на разговор со вистински луѓе е важен чекор што им овозможува на програмерите да ја подобрат својата креација.

Google тргна на малку поинаков пат, ограничувајќи ја човечката интеракција со системот LaMDA 2 на неколку режими – „Imagine It“, „Tell About It“ и „Browse It“, секој дизајниран да тестира различни аспекти на системот.

Во режимот „Замисли“, од корисникот се бара да именува вистинско или измислено место и гласовниот модел мора да го опише тоа место (тестот е да провери колку добро описите на системот за вештачка интелигенција ќе одговараат на идејата на корисникот за место).

Во режимот „Расажи“, корисникот го поттикнува LaMDA 2 да зборува на тема (тестирање на способноста на системот да одржува разговор на одредена тема).

Во режимот „Прелистај“, од корисникот се бара да именува тема или задача и системот за вештачка интелигенција мора да ги раздели на подзадачи.