Групацијата Евергранде престана да тргува со акции на берзата во Хонг Конг

60

Една од најголемите градежни компании во Кина, групацијата Евергранде, престана да тргува со своите акции на берзата во Хонг Конг, се наведува во соопштението објавено на веб -страницата на берзата.

„Тргувањето со акции на [Групацијата Евергранде] беше прекинато во 09:00 часот на 4 октомври 2021 година, на барање на [компанијата]“, се вели во соопштението. „Евергранде“ планира наскоро да даде „најава за голема работа“.

На 14 септември, групацијата „Евергранде“ ја извести берзата во Хонг Конг дека две од нејзините подружници не ги исполниле своите обврски за гаранции за производи за управување со капитал за 934 милиони јуани (околу 145 милиони американски долари). Според соопштението, ова може да има сериозен негативен ефект врз активностите на концертот. Неговиот вкупен долг надминува 300 милијарди долари и постои ризик од банкрот.

На крајот на септември, кинескиот гигант, пред банкрот, вети дека ќе ја плати каматата на време и на тој начин ќе ги стабилизира финансиските пазари. Во соопштението испратено до берзата во Шенжен на 22 септември, деловната група за недвижности соопшти дека се договорила со доверителите да платат камата за домашниот заем, кој истече на 23 септември.

Според Блумберг, износот на овие плаќања е 232 милиони јуани (околу 30,5 милиони евра). На овој начин, концернот најверојатно ќе може да го избегне банкротот што му се заканува во случај на неисплаќање на овие дивиденди.

Уште 47,5 милиони долари треба да плати концернот до 29 септември. Во исто време овие плаќања предвидуваа одложување од 30 дена.

До неодамна, групацијата беше втор по големина градежник во Кина, а нејзиниот евентуален банкрот ќе резултира со сериозни загуби за доверителите и добавувачите и ќе ја загрози финансиската стабилност на Кина и растот на БДП.