
Во Бразил, кафето поевтини, во САД поскапe. Истото важи и за доматите во Мексико. Тарифната политика на САД има изненадувачки ефект врз потрошувачите на храна во тие две земји.
Додека потрошувачите во САД се жалат на зголемените цени на храната, цените паѓаат во Латинска Америка. Тоа е поврзано и со царинската политика на Трамп.
Во супермаркетот на авенијата Боливар во Рио де Жанеиро, клиентите се изненадени: цените на кафето и месото се значително пониски од порано.
„Конечно добри вести во овие тешки времиња“, изјави Жулиен Фреитас за ДВ.
Нејзината проценка е потврдена од актуелното истражување на Институтот за статистика и социоекономски студии (Дизезе) и Националната компанија за снабдување (Конаб). Според оваа студија, цените на основните прехранбени производи во август во споредба со јули паднале во 24 од 27-те главни градови на бразилските федерални држави. Прехранбените производи како што се доматите, месото, оризот и кафето станаа поевтини.
„Во земјоделството живееме од циклуси. На пример, за кафето имавме добра жетва, што секако ја зголеми понудата и ги намали цените. Слично е и со месото: циклусот на одгледување добиток моментално е во фаза на висок принос на гоени говеда, па домашниот пазар го чувствува падот на цените“, објаснува за ДВ Леандро Диас од бразилската платформа АгроДери.
Но, додава тој, постои уште еден фактор: американските царини за бразилските производи.
„Прекумерните царини предизвикуваат инфлација во земјата и ја попречуваат конкурентноста во странство“, вели Диас. Со други зборови, потрошувачите во САД моментално го чувствуваат порастот на цените на храната за кои Вашингтон воведе царини. Напротив, цените на овие производи паѓаат во земјите на потекло.
„Во Бразил имаме краткорочен ефект поради царините врз рамнотежата помеѓу понудата и побарувачката за производи што подлежат на царини, па кафето и месото“, потврдува за ДВ економистот Даглас Еустакио од Групо Ботикарио.
Поради царините, производите што делумно или целосно беа наменети за американскиот пазар сега остануваат во Бразил. „И тој вишок го снабдува домашниот пазар.“ Во случајот со месото, падот на цените трае малку подолго, но цените веќе паднаа во текот на неделите и месеците.
Сличен настап како во Бразил неодамна беше забележан и во Мексико. Доматите таму станаа поевтини: Хавиер Рејес Ескамиља, претседател на Регионалното здружение на сточари на северот, изјави за порталот Миленио:
„Имаме големо производство во регионот, а производителите од северот на земјата се обидуваат да го продадат во централните федерални држави наместо да го извезуваат во САД, па затоа цената паѓа.“
Додека потрошувачите во земјите на потекло, како што се Бразил и Мексико, можат да очекуваат пониски цени на краток рок, царините би можеле да имаат негативни последици на долг рок, изјави за ДВ бразилскиот економист Дирлене Силва.
„Ако производителот го изгуби пристапот до важен пазар како САД, нема повеќе стимул за инвестирање“, вели Силва. Ова значи помалку технологија, помалку продуктивност, па дури и губење на квалитет. Со текот на времето, производството би можело да се намали, а цените би можеле повторно да се зголемат – што потоа би било на штета на домашните потрошувачи.