Хаос во воздушниот сообраќај:Директорот на аеродромот Хитроу: „Ова може да трае до 2023 година“

36

Одложувањата и прекините на авиокомпаниите поради тековниот пораст на патувањата по пандемијата може да траат уште 18 месеци, изјави извршниот директор на еден од најпрометните аеродроми во Европа.

„Ова нема да биде брзо решение“, изјави извршниот директор на аеродромот Хитроу, Џон Холанд Кеј, пренесува Business Insider.

Холанд-Кeј рече дека авиокомпаниите сè уште треба да ангажираат повеќе персонал за да се справат со големата побарувачка за патувања и дневната граница за патници наметната од Хитроу може да остане на сила до следното лето.

Поплавата од откажувања на летови, инциденти со изгубен багаж и прекини станаа глобален кошмар за авиоиндустријата која сè уште се оптеретува од бранот отпуштања од пандемијата.

За да се справи со хаосот, Хитроу воведе ограничување од 100.000 патници дневно кои летаат од аеродромот на 12 јули. Во соопштението, Холанд-Кeј исто така побара од авиокомпаниите да престанат да продаваат летни билети за да го „ограничат влијанието врз патниците“.

Хитроу процени дека повеќето копнени оператори на авиокомпании имаат само околу 70 отсто од персоналот што им е потребен за да се справат со патничкиот сообраќај на нивоа пред пандемијата.

Пред пандемијата, Хитроу со години беше најпрометниот аеродром во Европа, примајќи до 80 милиони патници годишно. Во јунскиот извештај се вели дека очекува да превезе 54,4 милиони патници оваа година.