Хард-форкoт Vasil на Cardano е одложен

9

Водечкиот развивач на Cardano – Input Output официјално потврди дека лансирањето на хард-форкoт Vasil е одложено до крајот на јули.

Во неодамнешниот блог пост, Најџел Хемсли, шеф на снабдување и производи, рече дека долгоочекуваното ажурирање „не треба да се брза“.

Тимот на програмери сака да се увери дека се ќе биде имплементирано правилно, нагласувајќи дека квалитетот и безбедноста се „најважни“.

Гласините за доцнењето почнаа да се шират неколку дена пред официјалната потврда.

Настанот Hard fork combinator првично се очекуваше да се одржи на 29-ти јуни.

Според ажурираниот распоред, Input Output има[e намера да направи хард-форк на крајот на јуни. Берзите на криптовалути и операторите на базените ќе имаат приближно еден месец да ја тестираат новата надградба.

Приближно 80% од платформите за тргување мора да ги исполнат барањата пред да може да се вклучи хард-форкот на основната мрежа.

Input Output нагласи дека ниту еден распоред не може да биде „апсолутен“.

Според Хемсли, хард-форк, именуван по бугарскиот математичар Васил Дабов, е најсложената развојна програма досега.