Хитроу го ограничи бројот на патници поради секојдневниот хаос

31

Лондонскиот аеродром Хитроу објави дека ќе го ограничи бројот на патници кои заминуваат на 100.000 дневно за да се избегне метеж бидејќи се бори со зголемената побарувачка и да спречи понатамошни откажувања на летови. Авиокомпаниите на најголемиот британски аеродром веќе го прифатија повикот на владата за намалување на капацитетот, но Хитроу соопшти дека мора да се направи повеќе.

Аеродромот соопшти дека авиокомпаниите, ракувањето со багажот и другите копнени услуги можат да издржат до 100.000 патници кои заминуваат дневно, бројка што редовно се надминува во последните недели, што доведува до неприфатливо лоша услуга.

„Некои авиокомпании презедоа значајни чекори, а други не, и веруваме дека се потребни дополнителни мерки за да се обезбеди патниците да патуваат безбедно и сигурно“, рече директорот на Хитроу Џон Холанд Кеј во отвореното писмо до патниците.

„Затоа ја донесовме тешката одлука да го ограничиме капацитетот од 12 јули до 11 септември“, додаде тој.

Во понеделникот Хитроу во последен момент одлучи да откаже десетици летови кои требаше да превезуваат околу 10.000 патници. Откажани се 61 лет бидејќи аеродромот во западен Лондон не можеше да се справи со бројот на патници. Бројот на патници кои летале низ Хитроу во првата половина од годината бил 26 милиони, шест пати повеќе отколку во истиот период во 2021 година.