Honda го намалува производството на автомобили за 40 отсто

18

Јапонскиот производител на автомобили Honda Motor ќе го намали планираното вкупно производство на автомобили во тековната фискална година за 40 отсто на почетокот на септември поради проблеми во синџирите на снабдување и логистиката, објави Ројтерс.

Пред оваа одлука, компанијата долго време беше оптимист дека состојбата со недостигот на чипови, кој веќе неколку пати влијаеше на намалувањето на производството, се подобрува.

Во фабриката во префектурата Саитама, северно од Токио, производството на автомобили ќе се намали за 40 отсто на почетокот на септември, а во друга фабрика во Сузуки, на западот од земјата, за 30 отсто, ја резимира Ројтерс изјавата на компанијата.

Во мај, Honda веќе беше принудена да го коригира производствениот план, а во ист здив предвидуваа дека ситуацијата ќе се нормализира на почетокот на јуни.

Во Toyota, најголемиот ривал на Honda, продолжуваат да ја постигнуваат целта за рекордно глобално производство – 9,7 милиони возила во тековната финансиска година, која вообичаено завршува во март 2023 година.

Според прогнозите, само во септември се очекува да се произведат околу 850.000 возила, а до ноември планираат да го зголемат производството, на што компанијата ќе процени дека ќе влијае набавката на компоненти и достапноста на вработените.