Хрватски изум – паметен чадор што не можете да го изгубите

3

Kisha_2

Тим иноватори од Риека измислија чадор што не можете да го изгубите, затоа што во него е вграден bluetooth уред, кој преку апликација, ќе ви испрати порака на паметниот телефон дека сте го оставиле во кафулето, ресторанот, кај пријателите…

Kisha_12

Паметниот чадор Kisha се поврзува со посебна апликација на iOS или Android телефон, преку која може да се провери временската прогноза.

Kisha_4

Како што велат неговите креатори Андрија Чолак и Горан Чандрлиќ за Дневник.хр, Риека освен што е дождлив, е и ветровит град, па постои можност ветерот да ви го скрши чадорот. Затоа тие во паметниот чадор вградиле и зглобови, кои не дозволуваат кршење на жиците.

Kisha_8

Паметниот чадор се произведува во Хрватска, а веќе се продава во 27 земји и 105 градови ширум светот. Цената е 59 евра.