HSBC ја купува британската филијала на пропаднатата американска банка SVB, преговорите траеле цела ноќ

113

HSBC ќе ја купи подружницата на пропаднатата Silicon Valley Bank. Тоа е резултат на целоноќни преговори.

Гигантот ќе плати 1 фунта за спас преку својата филијала во Обединетото Кралство (ОК).

Стекнувањето „ја зајакнува нашата франшиза за комерцијално банкарство и ја подобрува нашата способност да им служиме на иновативните фирми со висок раст, вклучително и секторите за технологија и природни науки, во ОК и на меѓународно ниво“, рече главниот извршен директор на Групацијата ХСБЦ, Ноел Квин.

„Клиентите на SVB во ОК може да продолжат со банкарството како и обично, безбедни знаејќи дека нивните депозити се поддржани од силата, безбедноста и сигурноста на HSBC.

Договорот за купување дојде откако Калифорниската управа за финансиска заштита ја затвори SVB, 16-та најголема американска банка, во петокот. Тоа е најголемата банка која пропадна од 2008 година, кога се случи светската економска криза. Колапсот на SVB испрати шокови низ технолошката индустрија поради потенцијалното влијание што може да го има врз бизнисот, при што некои фирми рекоа за Би-Би-Си дека би можеле да пропаднат доколку нивните депозити не се осигурани.

Фото: Facebook