И моќните европски банки почнаа да штедат

19

Големите банки, пред сè европските, почнуваат да применуваат мерки за заштеда на енергија, бидејќи се плашат дека Русија ќе ја запре испораката на гас. Минатата недела беше прекината испораката на руски гас преку главниот европски гасовод „Северен тек 1“.

Се стравува дека суспензијата ќе остане во сила додека Западот не ги укине санкциите против Русија, иако Кремљ тврди дека причината за суспензијата се работи за одржување на гасоводот.

Странските медиуми, меѓу кои и агенцијата Ројтерс, објавија дека големите банки веќе почнуваат да спроведуваат мерки за заштеда на енергија на работното место.

Извор познат на оваа агенција изјавил дека финансискиот гигант JPMorgan планира да користи дизел генератори за струја доколку ситуацијата се влоши. JPMorgan одби да го коментира ова тврдење за Business Insider.

Дојче банк ја исклучува топлата вода во тоалетите, ја намалува температурата во канцелариите, а ќе ја исклучи и фонтаната пред седиштето во Франкфурт. Во оваа банка најавија дека ќе го исклучат и рекламното осветлување во текот на ноќта, како и дел од осветлувањето на работните места.

Швајцарската осигурителна компанија Цирих планира да ги исклучи светлата во канцелариите во текот на ноќта и да престане да користи украсни елементи, за кои е потребна електрична енергија за да функционира.

Доколку енергетската криза се влоши, се најавува дека некои услуги на компанијата, како што е теретаната, ќе бидат одбиени. Одредени финансиски компании, како што се Euronext и UniCredit, обезбедуваат алтернативни извори на енергија.