IBM објави најсилен раст на приходите во последните 10 години

19

Американскиот технолошки концерн International Business Machines Corp. (IBM) објави приход што ги надмина прогнозите на аналитичарите, поддржан од силната побарувачка во софтверската единица, која го вклучува хибридниот облак на IBM. Ова се гледа како сигнал дека напорите на 110-години стариот технолошки гигант за трансформација даваат резултати.

Продажбата се зголеми за 6,5 отсто на 16,7 милијарди долари во трите месеци заклучно со 31 декември, се вели во соопштението на технолошката компанија со седиште во Њујорк, Армонк во понеделникот. Ова е најголем пораст во последните 10 години. Според податоците собрани од „Блумберг“, аналитичарите очекуваа просечни 16 милијарди долари. Акциите на компанијата пораснаа за 7,5% во пост-берзанското тргување, по што изгубија голем дел од својот раст.

„Ова е почеток на новиот IBM и изгледите за тоа како ќе изгледаме во иднина“, изјави главниот финансиски директор Џим Кавано во интервју за Bloomberg.

Одделот за софтвер на IBM, најголемата деловна единица, порасна за 8,2 отсто на 7,3 милијарди долари. Консултантската единица, порано позната како Global Business Services, објави приход од 4,7 милијарди долари, што е за 13% повеќе од претходната година.

Резултатите се први откако IBM го заврши одделувањето на голем дел од својот оддел за инфраструктурни услуги во ноември во нова компанија наречена Kyndryl, која вклучува сервисни операции како што се управување со центарот за податоци за клиентите и традиционална ИТ поддршка. Процесот ја означи четвртата голема трансформација на IBM и е значаен чекор во планот на извршниот директор Арвинд Кришна да ја насочи компанијата, наречена Big Blue, кон технологијата на облак и вештачката интелигенција.

Приходите од хибридниот облак се зголемија за 16 отсто на 6,2 милијарди долари, поттикнати од продажбата на Red Hat, кои пораснаа за 19 отсто во кварталот.

Стратегијата на Кришна да го фокусира IBM, кој традиционално се фокусира на мејнфрејм компјутерите и услугите за информатичка технологија, на брзорастечкиот пазар на облачни пресметки, помогна да се оживее продажбата по години стагнација на растот на приходите. Сепак, иако компаниите се повеќе и повеќе ги префрлаат своите операции на Интернет, IBM се соочува со силна конкуренција во облачните услуги од гиганти како што е Microsoft Corp. и Amazon.com Inc.

IBM се обидува да се разликува од своите поголеми конкуренти во облалните услуги нудејќи хибриден модел кој им помага на клиентите да складираат и пресметуваат податоци во локалната инфраструктура, приватните облаци и сервери, управувани од јавни провајдери.

Во минатото, IBM го користеше фактот што системите не можеа лесно да се интегрираат, но облакот го промени тоа, вели аналитичарката на Morningstar, Џули Бусал Шарма. „Пандемијата ги поттикна компаниите да започнат со мигрирање на оптоварувањата во облакот, и како што ја прават промената во секој случај, тие се насочени кон најдобрите провајдери во својата класа“.

Дури и пред да ја преземе функцијата извршен директор во екот на пандемијата, Кришна одигра клучна улога во развојот на стратегијата за хибриден облак на IBM и надгледување на стекнувањето на Red Hat од 33 милијарди долари. Овој месец, IBM продаде дел од својот бизнис Watson Health на фирмата за приватен капитал Francisco Partners, намалувајќи ги некогаш високите амбиции на технолошката компанија во здравството.

Во врска со другите големи промени во структурата на компанијата по Kyndryl, Кришна рече дека IBM „направи многу од она што е потребно и чувствува дека го има вистинското портфолио“.

IBM предвидува просечен едноцифрен раст на приходите во 2022 година, како и дополнителниот раст на продажбата на Kyndryl од околу 3%. „Нивните прогнози покажуваат раст од околу 7% до 8%, што не е лошо за нив“, вели аналитичарот на Bloomberg Intelligence, Анураг Рана. „Сепак, тие ќе се соочат со тешки споредби во втората половина од годината“.

Заработката без одредени трошоци изнесуваше 3,35 долари по акција, што е над просечната проценка на аналитичарите од 3,23 долари. Бруто маржата е 56,9%, што ги надминува очекувањата на аналитичарите за 56,1%.