Ifo ја подобри прогнозата за раст на германската економија

23

Германската економија годинава ќе порасне за 0,4 отсто, проценува минхенскиот економски истражувачки институт Ifo во својата најнова економска прогноза, откако претходно предвиде раст од 0,2 отсто за Германија. За 2025 година, институтот одржа прогноза за раст од 1,5 отсто.
„Нова надеж штотуку се раѓа. Германската економија полека излегува од кризата, втората половина од оваа година треба да биде значително подобра од првата“, објавувањето на податоците го придружуваше Тимо Волмершаузер, раководител на економски истражувања во If.

Во втората половина од годината се очекува стапката на инфлација во најголемата економија во еврото да се спушти на 2,2 отсто, откако во истиот период лани достигна 5,9 отсто. „Во остатокот од годината, куповната моќ на приватните домаќинства најверојатно ќе зајакне, а макроекономското закрепнување треба да се забрза како што потрошувачката се нормализира“, проценува Волмершаузер.

Во истиот период, Ifo очекува закрепнување на глобалната трговија и индустриското производство, за што ќе придонесе постепено зголемување на инвестициите, поддржано од олабавувањето на монетарната политика. Истовремено, до крајот на годината уште две намалувања на каматните стапки предвидува Европската централна банка.

Според проценката на институтот, бројот на вработени во Германија се очекува да се зголеми од 45,9 милиони на 46,1 милиони оваа година, а следната година на 46,2 милиони. Се очекува да се зголеми и бројот на невработени од 2,6 на 2,7 милиони, за следната година повторно да се намали на 2,6 милиони.

Дефицитот на јавните финансии ќе се намали од 99 милијарди евра на 73 милијарди евра, за следната година да застане на 54 милијарди евра.