Индустриското производство во ЕУ и еврозоната забави во септември

8

Индустриското производство во ЕУ и еврозоната нагло забави во септември, а во Хрватска се стабилизираше по падот во претходниот месец, покажуваат податоците на Европскиот завод за статистика.
Индустриското производство се зголеми и во ЕУ и во еврозоната за 0,9 отсто во споредба со август, кога во Унијата се зголеми за 1,5 отсто и за 2,0 отсто во областа на примена на заедничката европска валута, покажуваат сезонски прилагодените податоци на Евростат. .

Производството во секторот на нетрајни производи за широка потрошувачка се зголеми најмногу во двете области, за 3,1 отсто во ЕУ и за 3,6 отсто во еврозоната, што е двојно посилно од август, се вели во извештајот објавен во понеделникот.

Следи секторот на капитални добра со раст на производството во септември од 1,7 отсто во ЕУ и од 1,5 отсто во еврозоната, двојно послаб од претходниот месец.

Во однос на август, производството на енергија паднало најмногу, за 2,0 отсто во Унијата и за 1,1 отсто во еврозоната.

Скок во Ирска

Од земјите членки чии податоци располагаше Еуростат, во септември најмногу се зголемило индустриското производство во Ирска и тоа за 11,9 отсто.

Евростат забележува дека ирската канцеларија за статистика моментално ја анализира методологијата за сезонско прилагодување.

Следува Белгија со раст на производството во септември од 7,1 отсто во однос на август.

Во Хрватска, според сезонски приспособените податоци, индустриското производство во септември е зголемено за 0,4 отсто во однос на август кога е намалено за 0,8 отсто.

Најголем пад на производството забележа Литванија, за 8,2 отсто. Следуваат Грција и Естонија, со пад на производството за 4,5 односно 3,6 отсто во однос на август. Евростат немаше податоци за Кипар.