Инфлацијата во ЕУ достигна ново највисоко ниво во март

13

Инфлацијата во ЕУ и во еврозоната достигна ново највисоко ниво во март откако Европската канцеларија за статистика објави податоци, поттикнати од растот на цените на енергијата.

На ниво на ЕУ, годишната стапка на инфлација мерена со Хармонизираниот индекс на потрошувачките цени (ХИЦП) во март изнесуваше 7,8 отсто, пресмета „Еуростат“ според извештајот објавен во четвртокот. Ова е највисоко ниво од 2001 година.

Тој во февруари изнесуваше 6,2 отсто.

Во еврозоната стапката на инфлација порасна од 5,9 на 7,4 отсто, соопштија статистичарите, намалувајќи ја претходната проценка за 0,1 процентен поен. Ова е сè уште најсилното зголемување на цената откако Еуростат почна да објавува податоци во 1996 година.

Убедливо, цените на енергијата најсилно пораснаа во еврозоната во март, за 44,4 отсто, со учество во вкупната стапка на инфлација од 4,36 процентни поени. Во февруари енергенсите поскапеа за 32 отсто.

Минатиот месец нагло пораснаа и цените на свежата храна, за 7,8 отсто.

Само Белгија и Словенија забележаа пониски стапки на инфлација во март отколку во февруари, покажуваат податоците на Евростат.

Дури седум земји од ЕУ забележаа двоцифрена стапка на инфлација во март.

Потрошувачките цени повторно пораснаа најмногу во Литванија и Естонија, за 15,6, односно 14,8 отсто. Блиску е и Чешка со стапка на инфлација од 11,9 отсто.

Бугарија, Полска, Холандија и Латвија се приклучија на групата земји со двоцифрен раст на цените во март.