Инфлацијата во еврозоната на највисоко ниво во последнава деценија

20

Инфлацијата во еврозоната се забрза на највисоко ниво во последната деценија во август, тестирајќи ја вербата на економистите и политичарите дека притисоците на цените се само привремени.

Потрошувачките цени пораснаа за 3% во август, покажуваат прелиминарните податоци на европската статистичка служба Еуростат. Последен пат прагот од 3% беше надминат во 2012 година. Ова е исто така значително зголемување во споредба со јули, кога вредноста беше 2,2% – малку над целта на Европската централна банка за инфлација од 2%. Тоа е повеќе од проценките на 37 економисти анкетирани од Блумберг.

Основната инфлација, која ги елиминира ефектите од нестабилните цени на храната и енергијата, достигна 1,6%, највисоко ниво од 2012 година.

За индивидуалните компоненти, енергијата забележа најголем пораст во август (15,4% во споредба со 14,3% во јули), а потоа неенергетските индустриски стоки (2,7% во споредба со 0,7% во јули). Едвај потоа се храната, алкохолните пијалоци и цигарите (2% наспроти 1,6% во јули) и конечно услуги (1,1% наспроти 0,9% во јули).

Најголемото годишно забрзување во усогласените вредности е во Естонија и Литванија – 5% и 4,9%, соодветно, а најмалото е на Малта – 0,3%, и во Грција – 1,2%.

Податоците се предизвик за ЕЦБ, која инсистира дека доцнењата во понудата на суровини, како и другите еднократни фактори, имаат влијание врз движењето на цените. Согледувајќи ја инфлацијата како привремен феномен, менаџментот на централната банка се уште нема потреба да ја олеснува монетарната политика – нешто што Федералните резерви веќе навестија дека е неминовно.

„Денешните податоци ќе испотат неколкумина, но не даваат многу докази за повисока структурна инфлација“, вели Берт Колин, економист во ИНГ банка. „Ова нема да ја поттикне ЕЦБ кон поцврста политика пред состанокот во септември“, рече тој.

Наспроти ова, податоците од најголемите економии во блокот покажуваат брз пораст на цените. Во понеделникот, стана јасно дека германската инфлација се забрзува на највисоко ниво од 2008 година, поттикната од енергетскиот сектор и повисоките трошоци што се пренесуваат на бизнисите.

Потрошувачките цени во Германија, усогласени да бидат споредливи со податоците од другите европски земји, се зголемија за 3,4% во август, според првичните податоци. Порано во текот на денот, Шпанија објави ниво од 3,3%.

Во Франција, сепак, инфлацијата се забрза на највисоко ниво од крајот на 2018 година, во позадина на зголемените цени на храната и енергијата и закрепнувањето на производствените цени со крајот на продажната сезона. Потрошувачките цени пораснаа за 2,4% на годишно ниво во август во втората по големина економија во еврозоната.

По објавувањето на податоците, европските акции продолжуваат да растат. Паневропскиот индекс Stoxx 600 падна за речиси 0,3% во 13:45 часот по наше време. Сепак, мерачот се подготвува да го испрати својот најдобар месец март и да забележи трето последователно месечно зголемување.