Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години! Што се случува?

12

Oфицијални податоци истакнуваат шанси за повисоко од вообичаеното зголемување на каматната стапка на Банката на Англија (BoE) следниот месец, пренесува Ројтерс.

Анкетата на економистите на Ројтерс покажа дека таа е 9,3% во споредба со 9,1% во мај.

Последното зголемување значи дека Британија имала највисока стапка на инфлација во јуни меѓу Групата седум напредни економии. Иако Канада и Јапонија допрва треба да ги изнесат податоците од јуни, ниту една од нив веројатно нема да се приближи до растот на британските цени.

„BoE“ ги зголеми трошоците за позајмување пет пати од декември, бидејќи се обидува да го спречи растечката инфлација да се вгради во економијата на Велика Британија и се очекува повторно да ги зголеми на состанокот за монетарна политика во август.

Државниот завод за статистика како главни двигатели на инфлацијата минатиот месец го посочи зголемувањето на цените на бензините за 42 отсто на годишно ниво и зголемувањето на цените на храната за речиси 10 отсто.

„Со понатамошните зголемувања на сметките за енергија што треба да стапат на сила од октомври, врвната инфлација е сè уште далеку и не се очекува да се врати на целта од 2% пред средината на 2024 година“, рече Иаел Селфин, главен економист во KPMG UK.

Канцеларијата за национална статистика соопшти дека базичната инфлација била 5,8 отсто во јуни, во споредба со 5,9 отсто во мај, во согласност со просечната прогноза во анкетата на Ројтерс.

Постојат знаци за натамошен инфлациски притисок.

Цените што ги плаќаат британските фабрики за материјали и енергија – клучна детерминанта на цените што подоцна ги плаќаата потрошувачите во продавниците – беа 24,0 отсто повисоки во јуни отколку една година порано, што е најголем пораст од почетокот на евиденцијата во 1985 година, објави ONS.

Цените што ги наплаќаат фабриките скокнаа за 16,5 отсто, што е највисоко од септември 1977 година.

Министерот за финансии Надим Захави рече дека Британија не е сама соочена со висока инфлација и дека владата ги здружила силите со BоЕ за да се справи со проблемот.

„Земјите ширум светот се борат со повисоки цени и знам колку им е тешко на луѓето овде во Велика Британија, така што работиме заедно со Банката на Англија за да се справиме со инфлацијата“, рече Захави во изјавата.