Инфлацијата во Германија благо забави на 6,2 отсто во јули

34

Стапката на инфлација во Германија во јули изнесуваше 6,2 отсто на годишно ниво, што е „рецесија“ во однос на јунските 6,4 отсто, објави Федералниот завод за статистика, а пренесе агенцијата dpa.

„И покрај ова, инфлацијата е сè уште силна“, рече шефицата на таа институција Рут Бренд и нагласи дека цените на храната остануваат генератор на инфлација.

Таа посочи и дека енергенсите повторно пораснале по два месеци пад на цените.

Годинешната стапка на пораст на цената на храната во малопродажбата е 11 отсто, нешто помалку во однос на јуни, додека цената на енергетските производи е зголемена за 5,7 отсто од јули 2022 година, а највисоката цена на електричната енергија – за 17,6 отсто.

Темпото на раст на цените во јули беше за 0,3 отсто пониско од претходниот месец, а резултатите се во согласност со прелиминарната проценка, соопшти Федералното биро за статистика.

Инфлацијата, инаку, избувна во есента минатата година на рекордни 8,8 отсто за Германија и оттогаш постепено се забавува. На долг рок, Европската централна банка се стреми да ја задржи инфлацијата под два отсто, потсетува ДПА.