Интел продолжува да бележи загуби во услови на голема трансформација

14

Американската корпорација Интел објави дека нејзините загуби се „продлабочиле“ во меѓународната конкуренција на производители на чипови и дека бизнисот може да не ја достигне границата на рентабилност неколку години.

Intel Foundry, новиот производствен оддел на компанијата, објави продажба од 18,9 милијарди долари во 2023 година, што е помалку од 27,5 милијарди долари претходната година, соопшти компанијата доцна во вторникот. Оперативната загуба во новата единица се зголеми на седум милијарди долари од 5,2 милијарди долари, пишува Bloomberg.

Акциите на компанијата паднаа за повеќе од 4 отсто во продолженото тргување по затворањето на бизнисот на Волстрит. Нивниот пад од почетокот на годинава изнесува дури 13 проценти.

Новата временска рамка на компанијата за постигнување профитабилност и други финансиски цели покажува големи напори, кои вклучуваат инвестирање милијарди долари во нови фабрики.

„Неопходната трансформација е во тек“, рече извршниот директор на корпорацијата Пат Гелсинџер, додавајќи дека верува дека 2024 година ќе го одбележи врвот на загубите, со потребните трошоци за изградба на нови капацитети.

Обидите на Интел да се врати на лидерска позиција во светот ја принудија компанијата да го нарача производството на некои витални компоненти, откри Гелсинџер во презентацијата.

Извршниот директор повтори дека Интел ќе го врати своето технолошки водство до следната година. Со текот на времето, ова ќе ги подобри можностите на производите на Интел и ќе ги направи поевтини за производство. Ова ќе и овозможи на компанијата да добива поголеми нарачки во споредба со конкуренцијата, на ниво од очекувани 15 милијарди долари до крајот на 2030 година, според Блумберг.