Источноевропските валути најчувствителни на падот на вредноста на еврото

24

Нарушени од конфликтот во Украина, вредностите на водечките валути во Источна Европа се подготвуваат за нов удар од претстојната рецесија во еврозоната.

Кога станува збор за валутите на земјите во развој, покрај лирата и рубљата, трговците се песимисти и за вредноста на унгарската форинта, полската злота и чешката круна, покажуваат податоците собрани од Блумберг. Групацијата Goldman Sachs, Fidelity International и InTouch Capital Markets предвидуваат дека земјите во Источна Европа ќе бидат повредени повеќе од другите економии во развој доколку вредноста на еврото ослабне.

Трите валути се особено чувствителни на нестабилноста на побарувачката од земјите од еврозоната, која има 60 отсто учество во извозот на Унгарија, Полска и Чешка. Од почетокот на руско-украинскиот конфликт во февруари, овие земји ја зголемија трговската размена во согласност со еврото.

„Ние сме претпазливи и негативни кога станува збор за валутите на источноевропските земји“, вели Пол Грир од компанијата Fidelity International, кој очекува натамошен пад на злотата и круната во однос на доларот.

Откако Меѓународниот монетарен фонд во јули предупреди дека светската економија наскоро ќе се најде во рецесија, иднината на еврозоната изгледа застрашувачка. Рекордна инфлација и растечката перспектива за намалувања на рускиот гас се закануваат да доведат до колапс на еврозоната.

Доколку вредноста на еврото падне под вредноста на доларот, најголем пад меѓу пазарите во развој ќе забележат источноевропските валути, земајќи ја предвид побарувачката од еврозоната и прекините во снабдувањето со гас, сметаат стратезите од Голдман Сакс. Кон крајот на јули, У.С. банката ја намали целната вредност на еврото од 1,05 на 0,99 долари.

Од почетокот на конфликтот, форинтата загуби 17 отсто од вредноста во однос на доларот и 8,2 отсто во однос на еврото. Злото изгуби 12 отсто од вредноста во однос на доларот, а чешката круна загуби 9,6 отсто.