Италија целосно се откажува од испораките на руски гас за зимата 2024/25

79

Италија ќе може целосно да се откаже од испораките на руски гас во зимата 2024-2025 година, изјави во понеделник извршниот директор на италијанската енергетска компанија ЕНИ Клаудио Дескалчи, пренесе италијанската новинска агенција Аскањуз.
„Изгледите за нула испорака на руски гас во Италија? Сигурен сум дека во зимата 2024-2025 година. Ако продолжиме во истиот дух, би рекол дека работите одат во добра насока“, изјави Дескалчи на новинарите во Алжир.

Тој потврди дека смета на натамошно проширување на соработката со Алжир. „Годишно ги ажурираме договорите за количина. Доволно е да се каже дека само пред две години Алжир ја снабдуваше Италија со околу 21 милијарда кубни метри, сега нè снабдува со 25 милијарди, а следната година ќе достигнеме 28 милијарди. Очекувам дека во 2024-2025 година ќе го надмне овој резултат. Ова е стратешки партнер кој многу и помага на Италија“, рече тој.

Според него, Италија, проектот да ја направи Италија енергетски центар „се прави првенствено од гас што се носи во Италија и за 2-2,5 години ќе можеме да го имаме потребното за потрошувачка“. Но, како што наведе, енергетската безбедност ја сочинуваат и инфраструктурата.

Дескалчи е член на официјалната делегација на италијанскиот премиер Ѓорѓе Мелони, кој е во дводневна посета на Алжир, каде со претседателот Абделмаџид Тебуне и премиерот Ајмен Бенабдерахман ќе разговара за зајакнување на енергетската соработка меѓу двете земји.